Υπνοδωμάτιο

ΠΑΠΛΩΜΑΤΑ & ΜΑΞΙΛΑΡΙΑ

ΠΑΠΛΩΜΑΤΑ & ΜΑΞΙΛΑΡΙΑ

Μία σημαντική κατηγορία των λευκών ειδών, που όλοι μας χρησιμοποιούμε κατά κόρον, είναι τα παπλώματα και τα μαξιλάρια.

Ας δούμε πώς μπορούμε να τα προστατεύσουμε και να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής τους.

ΠΑΠΛΩΜΑΤΑ

Τα παπλώματα συνήθως χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, σε αυτά που είναι φτιαγμένα από φυσικό υλικό (πούπουλο, φτερό, μαλλί) και στα συνθετικά (microfiber,hollowfiber). Και στις δύο αυτές περιπτώσεις μιλάμε για το υλικό γέμισης.

Ανάλογα με το υλικό γέμισης αλλά και το βάρος της ποσότητας του, ζεσταινόμαστε περισσότερο ή λιγότερο. Το υλικό και στις δύο περιπτώσεις συγκρατεί το ζεστό αέρα μέσα του και αποβάλει τον κρύο. Έτσι το σώμα μας που είναι σε επαφή με το πάπλωμα, ζεσταίνεται.

Το MICROFIBER σαν υλικό είναι λεπτές ίνες, συνήθως από πολυεστέρα και πολυαμίδιο. Είναι πιο λεπτές από αυτές του βαμβακιού και του μαλλιού. Τα προϊόντα που παράγονται από αυτό το υλικό, είναι αρκετά ελαφριά και πολύ απαλά στο άγγιγμά τους, και άρα έχουν το πλεονέκτημα να αγκαλιάζουν πιο καλά το σώμα μας και να το κρατάνε ταυτόχρονα ζεστό. Επίσης πλένονται εύκολα στο πλυντήριο, στεγνώνουν εύκολα και είναι ιδανικό για αυτούς που έχουν αλλεργία στα φυσικά υλικά.

Το HOLLOWFIBER είναι συνθετικές ίνες που όμως είναι κενές στο εσωτερικό τους, δηλαδή μοιάζουν σαν σωλήνες. Είναι επίσης ελαφριές και αφράτες και κρατάνε τον όγκο του υλικού.

ΤΥΠΟΙ ΠΑΠΛΩΜΑΤΩΝ

Τα παπλώματα που έχουν εξωτερικό ύφασμα MICROFIBER και μέσα έχουν γέμιση HOLLOWFIBER είναι συνήθως ελαφριά παπλώματα σε όγκο και είναι σε πιο οικονομική τιμή.

Τα παπλώματα που εξωτερικά έχουν βαμβακερό ύφασμα και η γέμιση είναι από MICROFIBER υλικό, είναι συνήθως αντιαλλεργικά, ελαφριά και με μεγάλη αντοχή στο χρόνο και τη χρήση τους.

Τα μάλλινα παπλώματα είναι από φυσικό και υγιεινό υλικό στη γέμισή τους και εξωτερικά είναι από βαμβάκι εξαιρετικής ποιότητας. Με το μαλλί το σώμα μας αποβάλλει την υγρασία στο εξωτερικό περιβάλλον και έτσι μας προσφέρει έναν ξεκούραστο και ευχάριστο ύπνο.

Τα πουπουλένια παπλώματα είναι ένα φυσικό προϊόν, ελαφρύ, που αγκαλιάζει ευχάριστα το σώμα μας και συμβάλλει επίσης σε έναν ευχάριστο ύπνο. Η γέμιση του μπορεί να είναι είτε από καθαρό πούπουλο χήνας 100%, είτε με πρόσμιξη φτερού (90% πούπουλο-10% φτερό,60% πούπουλο-40% φτερό).

Ακολουθούν κάποιες βασικές οδηγίες που θα χρειαστεί να ακολουθήσετε:

  • Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες πλυσίματος που αναγράφονται στο καρτελάκι τους.
  • Τα παπλώματα πρέπει να τα αερίζουμε και να τα τινάζουμε συχνά, ανεξαρτήτου υλικού.
  • Να πλένονται σε χαμηλή θερμοκρασία και να μπαίνουν σε χαμηλό πρόγραμμα στυψίματος.
  • Χρησιμοποιούμε πάντα μικρή ποσότητα υγρού απορρυπαντικού.
  • Τα παπλώματα που η αναλογία πούπουλο-φτερό είναι υψηλή πλένονται κανονικά στο πλυντήριο. Καλό θα είναι τα συγκεκριμένα παπλώματα να μπαίνουν σε πρόγραμμα για ευαίσθητα, να προτιμάται ήπιο απορρυπαντικό, να αποφεύγουμε τη χρήση μαλακτικού.
  • Αν υπάρχει στεγνωτήριο μπορούμε να τα βάζουμε μετά την πλύση τους. Αν δεν υπάρχει, μπορούμε να τα απλώσουμε κατά μήκος της απλώστρας, με προσοχή όμως στις άκρες του παπλώματος, να μην κρέμονται και χαθεί η φόρμα τους. Καλό μόλις στεγνώσει το πάπλωμα να το τινάξουμε ελαφρά, ώστε να αφρατέψει ξανά η γέμιση του και να επανέρθει στην αρχική του μορφή. Αυτό ισχύει για όλους τους τύπους παπλωμάτων.

ΜΑΞΙΛΑΡΙΑ

Στα μαξιλάρια ύπνου ισχύει περίπου ότι και στα παπλώματα όσο αφορά το υλικό κατασκευής τους. Συχνά σαν υλικό συναντάμε και το BALLFIBER που είναι σιλικονούχο μπαλάκι αλλά και τα LATEX τα οποία θεωρούνται ιδανικά για αυτούς που έχουν πρόβλημα στον αυχένα. Σύμφωνα με κάποιες μελέτες τα μαξιλάρια ύπνου πρέπει να πλένονται τακτικά και να ανανεώνονται κάθε 2-3 χρόνια. Αν ένα μαξιλάρι έχει βγάλει κιτρινίλα ή έχει χαθεί η ανομοιογένεια του ως προς το υλικό του πρέπει να αλλαχθεί άμεσα. Ο σωστός τύπος μαξιλαριού μας βοηθάει σε έναν ξεκούραστο ύπνο χωρίς πόνους στο κεφάλι και στον αυχένα όταν ξυπνάμε. Όποιος κοιμάται μπρούμυτα ή ανάσκελα χρειάζεται ένα μαλακό ή μέτριο μαξιλάρι ώστε η σπονδυλική του στήλη να είναι σε ευθεία γραμμή, ενώ κάποιος που κοιμάται στο πλάι θα χρειαστεί ένα σκληρό και πιο ψηλό.

Βασικές οδηγίες:

  • Τα περισσότερα μαξιλάρια πλένονται στο πλυντήριο. Όταν τα πλένετε, χρησιμοποιείτε πάντα σε χαμηλές στροφές, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος η γέμιση τους να καταστραφεί.
  • Καλό θα ήταν τα μαξιλάρια σας να τα αλλάζετε κάθε 2-3 χρόνια

  • Αερίζετε και τινάζετε συχνά για να απομακρύνετε αλλεργιογόνα και ακάρεα.

  • Χρησιμοποιήστε προστατευτικά καλύμματα, είτε αδιάβροχα είτε καπιτονέ.